ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Καλημέρα και Χρόνια Πολλά,

Με μια πολύ όμορφη γιορτή τιμήσαμε χθες στο σχολείο μας την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Οι μαθητές μας τραγούδησαν, χόρεψαν και ζωντάνεψαν τις μνήμες του 1821 με έναν μονάδικο τρόπο που μας συγκίνησε και μας ενθουσίασε όλους μας!

Συμμετείχαν οι μαθητές:

- Χορωδία: οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α3

Τη χορωδία συνόδεψαν στο πιάνο ο Θεοδωρίδης Φ., στο μπουζούκι ο Μίχας Α. και στο κλαρίνο ο Μισεγιάννης Μ.

- Στα θεατρικά δρώμενα: Τούντας Χ., Χριστοφή Π., Γράψα Μ. , Κλαυδιανού Μ., Πεπές Δ., Μακρανδρέου Ο., Μίχας Α., Μαστρομανώλης Θ., Κοτσίτης Κ., Μισεγιάννης Μ., Νικολαϊδης Ευ., Μεσσήνης Αθ., Καρύδας Κ., Γραβάνης Ζ., Μουρίκης Δ., Μαντζοράκη Ευ., Κουλαυτάκη Μ., Βασιλείου Α., Πετρίδη Μ., Μπελογιάννη Λ., Σταματοπούλου Θ., Κατιδενιού Ν., Κακαβά Λ., Δουρμούση Μ.

-Χόρεψαν:  Καρδαμίτσης Λ., Διακουμή Κ., Ρουμελιώτη Φ., Κοκκίνου Π., Πεπές Δ., Κουλαυτάκη Μ., Στόινα Ε., Ντάκουλα Λ., Βάσιου Μ., Κλαυδιανού Μ., Βασιλείου Α., Μπελογιάννη Λ., Μπάκα Ε., Σταματοπούλου Θ., Φράγκου Ε.

Τη γιορτή μας επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες:

- Χορωδία: Παϊπέτη Μαρία

- Κείμενα - Σκηνοθεσία: Μαντώ Κατσίποδα

- Χοροί: Τάσιου Φανή

Τη δημοσιογραφική κάλυψη της γιορτής ανέλαβε η καθηγήτρια Τυροβολά Ουρανία από την οποία προέρχονται και τα  εξαιρετικά άρθρα που ακολουθούν. 

- "ΧΡΥΣΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΟΥ 1821"

- "ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΠΟΙΗΤΩΝ"

- " ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ"

 

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 17ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

EOΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 17ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973

 poli

17 Νοεμβρίου 1973: «Πώς είναι δυνατόν να πυροβολήσετε τα αδέρφια σας, να χυθεί ελληνικό αίμα; Όλοι πιστεύουμε στη λευτεριά και ΄γω πάλι πρώτος αρχίζω τον Εθνικό Ύμνο, αυτό το αιώνιο σύμβολο της Ελευθερίας. Σε γνωρίζω από την κόψη…», λέει με τρεμάμενη φωνή ο εκφωνητής Δημήτρης Παπαχρήστος την ώρα που το τανκ της ντροπής ρίχνει την πύλη του Πολυτεχνείου...

17 Νοεμβρίου 2016: «Καλύτερα να παλεύουμε μάταια παρά να ζούμε μάταια» μας λέει ο Δημήτρης Παπαχρήστος στην εκδήλωση μνήμης του σχολείου για την 17η Νοεμβρίου 1973  και καλεί τους μαθητές μας σε έναν διαρκή αγώνα για Αξιοπρέπεια, Ελευθερία, Δημοκρατία.

Καλύτερος πρόλογος δεν θα μπορούσε να υπάρξει, για να ακούσουμε στη συνέχεια με συγκίνηση και σεβασμό τα κείμενα που είχαν ετοιμάσει οι καθηγήτριες Βάβου Ελένη και Αγιαμαρνιώτη Κάλη και τα τραγούδια της χορωδίας του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Παϊπέτη Μαρίας.

Συγκεκριμένα:

$·         Οι μαθήτριες Ελπίδα Φράγκου και Νίκη Κατιδενιού διάβασαν το Χρονικό των γεγονότων του Πολυτεχνείου.

$·         Ακούστηκαν τα κείμενα:

$-       «Τα κάγκελα» από τη μαθήτρια Πέγκυ Κουρμπέτη

$-       «Η Λευτεριά» από τη μαθήτρια Στέλλα Παυλάκη

$-       «Στον Διομήδη Κομνηνό» από τη μαθήτρια Αγγελική Μούλιου

$-       «Χειροκροτήστε» από τον μαθητή Θοδωρή Μαστρομανώλη

1-       «Ένα παιδί αφηγείται» από τον μαθητή Απόστολο Κατσούρο

$-       «Μικρός Τύμβος» από τη μαθήτρια Κατιδενιού Νίκη

$-       «Κοιμηθείτε αδέρφια» από τη μαθήτρια Ελπίδα Φράγκου

·         Ακούστηκαν τα τραγούδια:

$-       «Ο δρόμος»

$-       «Ο λεβέντης»

$-       «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ»

$-       «Όταν σφίγγουν το χέρι»

ΧΟΡΩΔΙΑ:

Οι μαθητές του Α2: Αθανασίου Δ., Βαγιανός Ν., Γεωργοπούλου Ν., Γκιοκάι Κλ., Γκούφας Κ., Δαμιανός Α., Δέλγας Γ., Δεσύλλας Σ., Δεσύπρη Ζ., Δημητρίου – Ντζαμάρα Ε., Δημητρίου – Ντζαμάρας Δ., Ζέππος Κ., Ζέρης Γ., Ηλιάδης Γ., Πανηγύρη Ν., Πάνο Ε., Πασιάς Σ., Σπυρόπουλος Χ., Τσιλιβίγκος Μ., Φλυτζάνη Μ., Χατζηπάνης Α.

Οι μαθητές του Α3: Θεοδωρίδης Φ., Καλαντζή Α., Κοκκίνου Π., Κοντοδήμου Α., Κουλούρη Ν., Νταλιάνη Π., Ροσολύμου Μ., Ρουμελιώτη Ε.

Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην αναφερθούμε στην όμορφη ζωγραφική σύνθεση που αποτέλεσε το φόντο της εκδήλωσής μας και την οποία ετοίμασαν υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Καλαποθαράκου Σταυρούλας οι μαθήτριες: Παρασκευοπούλου Βάσια, Λυδία Φωτιάδη, Κίτσου Βασιλική, Μαγκαφουράκη Ναταλία, Παναγιωτίδη Μαριάννα

Ευχαριστούμε τον κύριο Δημήτρη Παπαχρήστο που μας τίμησε με την παρουσία του και την ομιλία του στους μαθητές μας.

Ευχαριστούμε τις καθηγήτριες και τους μαθητές του σχολείου μας για την όμορφη και σεμνή εκδήλωση μνήμης που ετοίμασαν.

Ευχαριστούμε τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές που μας τίμησαν  με την παρουσία τους. 

 

Ακολουθούν:

- φωτογραφίες από τη σημερινή εκδήλωση

-Η Ζωγραφική σύνθεση των μαθητριών μας

 

POLYTEXNIO

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Με μια όμορφη και συγκινητική εκδήλωση τίμησε το σχολείο μας την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.


Η εκδήλωση άρχισε με τον ορισμό σημαιοφόρου και παραστατών για το σχολικό έτος 2016-2017 και με την απονομή αριστείων και βραβείων στους μαθητές που διακρίθηκαν το σχολικό έτος 2015-2016.

Εν συνεχεία, οι μαθητές μας -το Α2 τμήμα και οι μαθήτριες του Α3- μάς συγκίνησαν τραγουδώντας το "Ακορντεόν", το "Μελαχρινέ Ναπολιτάνο", το "Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του", το "Κορόιδο Μουσολίνι" και το "Έφεδρος Ανθυπολοχαγός" με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής του σχολείου μας, Παϊπέτη Μαρίας, ενώ τα τραγούδια συνόδευε με το μπουζούκι του ο Μίχας Αναστάσης και στο πιάνο ήταν ο Θεοδωρίδης Φίλιππος. 

Γεμίσαμε περηφάνεια καμαρώνοντάς τους να απαγγέλουν με ένταση και σοβαρότητα το "Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" του Οδ. Ελύτη, να διαβάζουν με σθένος το διάγγελμα του Μεταξά, να υμνούν μαζί με τον Αντρέ Ζιντ τον ελληνικό λαό για την αντίστασή του στον Κατακτητή και να μας μιλάνε με σεβασμό και θαυμασμό για την ηρωική Σπαρτιάτισσα, Ηρώ Κωνσταντοπούλου και για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Τα κείμενα επέλεξαν και προετοίμασαν τους μαθητές οι καθηγήτριες: Φιλιππάκη Άννα και Σφυρόερα Δήμητρα. 

Επιπλέον, η ναζιστική θηριωδία και ο φασιστικός τρόμος ζωντάνεψαν μπροστά μας μέσα από τα βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα του Άουσβιτς και το βιντεοσκοπημένο απόσπασμα από το ημερολόγιο του Στούρε Λίνερ για τη σφαγή στο Δίστομο που επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες Φιλιππάκη Άννα και Σφυρόερα Δήμητρα. 

Τέλος, θα ήταν σημαντική παράλειψη αν δεν αναφερόμασταν στην πολύ όμορφη ζωγραφική σύνθεση που δημιούργησαν για τη γιορτή μας οι μαθητριές μας, Πανηγύρη Ναταλία και Γκιόκαϊ Κλεντιάνα εμπνευσμένες από τις γυναίκες της Πίνδου με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Καλαποθαράκου Σταυρούλας.

DSCN9836

DSCN9851 1

ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΝΗΜΗ

ΚΤΙΡΙΑ ΜΕ ΜΝΗΜΗ

Το αρχηγείο της Γκεστάπο στην οδό Μέρλιν αριθμός 6

Πόσοι από τους εκατοντάδες ανθρώπους που περπατούν καθημερινά στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας θυμούνται ή γνωρίζουν τί μνήμες κουβαλάει το στενό στα δεξιά, η οδός Μέρλιν; Στον αριθμό 6 της οδού Μέρλιν, σήμερα στεγάζoνται τα γραφεία μιας μεγάλης εταιρίας και στο ισόγειο γνωστό κατάστημα καλλυντικών... Κατά την διάρκεια της Κατοχής όμως, την περίοδο 1941-1944, σε αυτό το οικόπεδο ήταν η έδρα της περιβόητης Γκεστάπο, της φοβερής Κομαντατούρ. Η ευχάριστη μυρωδιά των καλλυντικών "καλύπτει" τη φρίκη του "κολαστηρίου"...

Στο «κολαστήριο» λοιπόν, της οδού Μέρλιν οδηγούνταν οι συλληφθέντες από τα δολοφονικά τάγματα των SS για να ανακριθούν και να βασανιστούν πριν οδηγηθούν είτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι, ή στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής για αμεση εκτέλεση. Οι εκτελέσεις που έγιναν στο κτίριο της οδού Μέρλιν 6, υπολογίζονται στις 300.

Το κτίριο της εποχής εκείνης δεν υπάρχει πια. Στη θέση του έχει χτιστεί ένα σύγχρονο κτίριο το οποίο φιλοξενεί στην είσοδό του ένα μικρό μνημείο που μας θυμίζει τη φρίκη της ναζιστικής κατοχής και την αγριότητα του πολέμου. Το μνημείο αποτελείται από μια πόρτα των κρατητηρίων της Κομαντατούρ και ένα γλυπτό που επιμελήθηκε ο γλύπτης Θανάσης Απάρτης που συμβολίζει τον Έλληνα αγωνιστή που πολέμησε, βασανίστηκε και εκτελέστηκε από την Ναζιστική θηριωδία για την ελευθερία της Ελλάδας.

merlin                 simeramerlin

Το τότε κτίριο της οδού Μέρλιν                     Το σημερινό κτίριο

             merlinsimera   Το μνημείο της εισόδου

                                                       

                                                   Τα κρατητήρια της Κοραή

Όχι μακριά από την οδό Μέρλιν και κάθετα στην λεωφόρο Πανεπιστημίου, συναντάμε την οδό Κοραή ένα δρόμο γεμάτο κίνηση και ζωή. Εκεί, στον αριθμό 4 βρισκόταν το Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στις 27 Απριλίου 1941 εισήλθαν στην Αθήνα τα γερμανικά στρατεύματα τα οποία λίγες μέρες αργότερα, στις 6 Μαίου, επίταξαν το κτίριο της οδού Κοραή καθώς και ολόκληρη την επίπλωσή του. Στο Μέγαρο εγκαταστάθηκαν διάφορες υπηρεσίες των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και η Kommandatur. Στην κορυφή κυμάτιζε ο αγκυλωτός σταυρός και τα υπόγεια αντιαεροπορικά καταφύγια μετατράπηκαν σε φυλακές, το φρικτό κρατητήριο του Ναζιστικού στρατού κατοχής.

Στους χώρους αυτούς κρατήθηκαν πολλοί Έλληνες πατριώτες αλλά και κάποιοι Γερμανοί και Ιταλοί αντιφασίστες, ενώ "πέρασαν" πολλοί έλληνες πολίτες κάθε ηλικίας, μέχρι και παιδιά 14 ετών, για ασήμαντα παραπτώματα. Σε όλη την έκταση των τοίχων του δευτέρου και σε περιορισμένο τμήμα του πρώτου υπογείου οι κρατούμενοι έγραφαν ή χάραζαν με όποιο αιχμηρό αντικείμενο είχαν στη διάθεσή τους μηνύματα, ονόματα, χρονολογίες και σχέδια (ανθρώπινες φιγούρες, καράβια, τραμ, αυτοκίνητα κ.λ.π), κληροδοτώντας στις επόμενες γενιές ανεξίτηλη την ιστορική μνήμη. Οι Γερμανοί έβαφαν επανειλημμένα τους τοίχους, οι οποίοι κάθε φορά ξαναγέμιζαν με μηνύματα...

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, οι φωνές των πατριωτών που βασανίζονταν έχουν πια σβήσει...Υπάρχει όμως ακόμα δίπλα μας το κτίριο, το Μέγαρο της οδού Κοραή, που πεισματικά, διατηρεί τη μνήμη του και μας λέει ιστορίες... Κάποιες μέρες, όπως η σημερινή αξίζει να το αφουγκραζόμαστε...

korahtote     koraisimera

Το Μέγαρο τότε...                           Το Μέγαρο σήμερα...    

keli     koraikratitiria

Τοίχος κελιού                                  Τα κρατητήρια της Κοραή

 

 

Πρόσθετες πληροφορίες