ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ

Την Πέμπτη 30/03/2017, η Β΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Μουσείο Ορυκτολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης απαντούσαν σε ερωτήσεις κι εξέφραζαν τις απορίες τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον τους.

Ξενάγηση στο Μουσείο

1. Η ξενάγηση ξεκίνησε με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τρεις κυρίως λόγους:

α) έδωσε στους αρχαίους χρόνους τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη παγκοσμίως

β) είναι το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, στον κρατήρα του οποίου μπορεί κάποιος να περπατήσει χωρίς να κινδυνεύει

γ) έχει τη μεγαλύτερη καλντέρα στον κόσμο.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν στερεοποιημένη λάβα του ηφαιστείου, καθώς κι ελαφρόπετρα που σχηματίστηκε από ηφαιστειακή «σκόνη».

2. Στη συνέχεια οι μαθητές είδαν διάφορα ορυκτά κι έμαθαν για τις χρήσεις τους, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από δύο φυσικές ιδιότητες, τη σκληρότητα και την ευθραυστότητα (π.χ. ο τάλκης είναι πολύ μαλακός γι αυτό όταν τριφτεί δίνει το γνωστό μας ταλκ, η σμύριδα έχει μεγάλη σκληρότητα γι αυτό χρησιμοποιείται στην κατασκευή σμυριδόπανου, ο γρανάτης χρησιμοποιείται στο γυαλόχαρτο, ενώ ο βωξίτης με κατάλληλη επεξεργασία μας δίνει αργίλιο)

3. Παρατήρησαν πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους:

4. Στην είσοδο του μουσείου, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν μία σπάνια και μεγάλης αξίας συλλογή βηρύλλου ποικιλίας Ακουαμαρίνα. Η συγκεκριμένη συλλογή ορυκτών είναι δωρεά ενός Έλληνα προξένου στο ελληνικό κράτος το 19ο αιώνα. Τα ορυκτά αυτά ήταν το γαμήλιο δώρο που του έκανε η σύζυγός του, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ρωσίας της οικογένειας Ρομανώφ. Η συλλογή δωρήθηκε μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται ορυκτά από όλο τον κόσμο, καθώς και ορυκτά που συναντάμε στο Λαύριο, μία περιοχή που είναι γνωστή για τα πάνω από 400διαφορετικά είδη ορυκτών. Επίσης, εντύπωση κάνει ο σιδηροπυρίτης, ο οποίος μοιάζει με ορυκτό χρυσού.

5. Σε μία άλλη αίθουσα μεγάλη εντύπωση στους μαθητές έκανε ένα σπάνιο και μεγάλης αξίας δείγμα μετεωρίτη!

6. Σε μία σκοτεινή αίθουσα εκτίθενται ορυκτά τα οποία με την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας φθορίζουν ή φωσφορίζουν, δηλαδή φαίνονται «χρωματιστά». Απουσία της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν εμφανίζονται τα παραπάνω χρώματα.

7. Οι μαθητές ήταν ελεύθεροι μετά την ξενάγηση να παρατηρήσουν όλα τα υπόλοιπα εκθέματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν αρκετοί μαθητές για τα ραδιενεργά ορυκτά, τα οποία φυλάσσονται σε ιδιαίτερο χώρο.

Μετά από ένα γρήγορο σνακ, αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι από τον ιδιαίτερα όμορφο κι ενδιαφέροντα χώρο του μουσείου Ορυκτολογίας!

 

Πρόσθετες πληροφορίες