ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ Ε-ΜΟΤΙΟΝS ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Tην Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017 η Α΄ Τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε την περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Περιγραφή έκθεσης

Πρόκειται για μια αφηγηματική έκθεση που διηγείται και φωτίζει το αθέατο σύμπαν των συναισθημάτων στην προσωπική, κοινωνική και πολιτική ζωή του αρχαίου κόσμου. Η περιήγηση στην έκθεση είναι ένας θορυβώδης περίπατος στην ψυχή του ανθρώπου, τα πάθη της οποίας εκφράζονται μέσα από το φίλτρο της αρχαίας τέχνης. Εκθέματα από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου αφηγούνται τα συναισθήματα στην αρχαία ελληνική τέχνη, μέσα από τη ματιά του Μουσείου Ακρόπολης. Πολλά από τα εκθέματα είναι μοναδικά καλλιτεχνήματα, τα οποία για πρώτη φορά παρουσιάζονται στην Ελλάδα, αλλά πολλά είναι και εκείνα από ελληνικά μουσεία που για πρώτη φορά επικεντρώνεται επάνω τους το διεθνές ενδιαφέρον.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του μουσείου, καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής: «Πρόκειται για μια ασυνήθιστη αρχαιολογική έκθεση που έχει ως θέμα της την απεικόνιση του ‘‘ήθους της ψυχής’’ σε 129 έργα της αρχαίας τέχνης. Με αναπάντεχα λιτά, αλλά δυνατά μέσα, οι αρχαίοι καλλιτέχνες απέδωσαν φωτεινά συναισθήματα, όπως επιθυμία, έρωτα, πόθο και αισχύνη, αλλά και σκοτεινά πάθη, όπως μανία, μίσος, εκδίκηση και συντριβή».

Εντυπώσεις από την επίσκεψη

Οι μαθητές μας με την καθοδήγηση των καθηγητών του σχολείου μας περιηγήθηκαν στην έκθεση και μοιράστηκαν με τους αρχαίους καλλιτέχνες τον πόνο και τη συντριβή του θανάτου στις επιτύμβιες στήλες, την καχυποψία στα κεραμικά θραύσματα του εξοστρακισμού αλλά και την απόρριψη που βίωνε όποιος διάβαζε το όνομά του πάνω στα όστρακα, την ενοχή και την απελπισία στην τοιχογραφία με τη θυσία της Ιφιγένειας, τον απέλπιδα έρωτα στο γλυπτό σύμπλεγμα του Αχιλλέα με την Πενθεσίλεια, το μίσος και την εκδίκηση στις μαγικές τελετουργίες των αρχαίων αλλά και στις παραστάσεις πάνω σε αγγεία της Μήδειας να σκοτώνει τα παιδιά της και τον θυελλώδη πόθο και έρωτα στις απεικονίσεις των απαγωγών γυναικών. Τέλος, τα παιδιά γέλασαν με το γλυπτό του Έρωτα που με παιγνιώδη διάθεση είναι έτοιμος να τοξεύσει στις εφηβικές τους καρδιές.

Επίλογος

Δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από το Μουσείο της Ακρόπολης χωρίς να κάνουμε μια γρήγορη βόλτα σε όλο το Μουσείο και να θαυμάσουμε τους αρχαϊκούς κούρους και κόρες, τις Καρυάτιδες και την περίφημη ζωοφόρο του Παρθενώνα. Τέλος, τις εντυπώσεις των μαθητών κέρδισε η ευφάνταστη μακέτα φτιαγμένη με LEGO® που δώρισε στο Μουσείο Ακρόπολης το Μουσείο Nicholson στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. Η Ακρόπολη χτίστηκε αποκλειστικά από 120.000 τουβλάκια LEGO®  σε περίπου 300 ώρες!!!

Ενθουσιασμός – χαρά και προσμονή για την επόμενη επίσκεψή μας τα δικά μας συναισθήματα!!!!


Ακολουθούν φωτογραφίες από την επίσκεψη μας!

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ "ΦΩΚΙΑΝΟΣ"

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017, Μέρα Πανελλήνιου Σχολικού Αθλητισμού.... ιδανική λοιπόν ευκαιρία να επισκεφτούμε το Αθλητικό Κέντρο Φωκιανού και να γιορτάσουμε την άθληση και το παιχνίδι!

ekdromi

Οι μαθητές της Α΄Γυμνασίου περιηγήθηκαν στον Εθνικό Κήπο και έπαιξαν ελεύθερα στην παιδική χαρά του Κήπου, ενώ οι μαθητές της Β΄και Γ΄Γυμνασίου έπαιξαν μπάσκετ, ποδόσφαιρο και βόλεϊ στα γήπεδα του Αθλητικού Κέντρου.

fvkianos

Απολαύσαμε όλοι μας μια ηλιόλουστη μέρα και χαρήκαμε το περπάτημα και το ομαδικό παιχνίδι, γιατί ο Αθλητισμός πάνω όλα είναι Χαρά και Συνεργασία!!!

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό και το άρθρο που ετοίμασε η κ. Τυροβολά Ουρανία για τη βόλτα μας στον Εθνικό Κήπο! 

άρθρο

φωτογραφίες 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ & ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Πάμε εκδρομή;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ ? ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Στο σχολείο μας δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων και σχολικών εκδρομών, καθώς η εκπαιδευτική, μορφωτική και ψυχαγωγική σημασία τους είναι αδιαμφισβήτητη. Οι σχολικές εκδρομές συνδέονται με την καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των μαθητών και εμπλουτίζουν συνολικά τη σχολική ζωή. Είναι πεδίο κοινωνικοποίησης των μαθητών και πάντα αποτελούν ένα όμορφο κομμάτι των νεανικών αναμνήσεων. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σχολείο δεν είναι μόνο θεσμός προετοιμασίας της ζωής των νέων αλλά και μέρος ? και μάλιστα σημαντικό ? της ίδιας της ζωής τους. Άρα κρίνεται αναγκαίο οι μαθητές μας να διαμορφώσουν μια άρτια κουλτούρα περιήγησης και να αγαπήσουν  την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Το σχολείο μας έχει προγραμματίσει τις εξής εκπαιδευτικές εκδρομές ως τον Δεκέμβρη του 2017:

$  ?  2 Οκτωρίου 2017: επίσκεψη όλου του σχολείου στο Αθλητικό Κέντρο Φωκιανού στα πλαίσια της ημέρας Σχολικού Αθλητισμού http://egafokianos.com/. Οι μαθητές μας υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και γυμναστών του Κέντρου θα παίξουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ και θα περιηγηθούν στο χώρο.

 

$  ?  2 Nοεμβρίου 2017: Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου θα επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης, για να παρακολουθήσουν την  Περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/periodiki-ekthesi-emotions-enas-kosmos-synaisthimaton

 

 

$  ? 15 Νοέμβρίου 2017: επίσκεψη όλου του σχολείου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο μεγαλύτερο ενδεχομένως καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, την Έκθεση «Van Gogh Alive? http://www.culturenow.gr/h-megali-ekthesi-van-gogh-alive-erxetai-stin-athina/

 

$  ?  22 Noεμβρίου 2017: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης θα περιηγηθούν στο χώρο υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους https://www.snfcc.org/visitors-center/school-visits-snfcc/school-excursions/?lang=el , ενώ οι μαθητές της Γ΄ τάξης θα παρακολουθήσουν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα: «Στο κατώφλι της Αρχιτεκτονικής» και «Η ηλιακή ενέργεια κι ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση» https://www.snfcc.org/visitors-center/school-visits-snfcc/school-programs/?lang=el

 

$   ?  14 Δεκεμβρίου 2017: Οι μαθητές μας θα απολαύσουν το κορυφαίο ουμανιστικό μυθιστόρημα του Mιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» σε μια μεγάλη παραγωγή με την υπογραφή της Σοφίας Σπυράτου  στο Παλλάς  http://www.athinorama.gr/theatre/article/stankoglou_piatas_kai_giannatou_ston_don_kixoti-2522479.html

 

$  ?  18 Δεκεμβρίου 2017: επίσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο ?NearEast?.Οι μαθητές μας υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και γυμναστών του Κέντρου θα παίξουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ και θα περιηγηθούν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και στα περιπατητικά μονοπάτια.

 

Προσεχώς, θα προγραμματίσουμε και τις επόμενες μας εκπαιδευτικές μας επισκέψεις και περιπάτους. Θα ήταν πολύ ευχάριστο και χρήσιμο να ακούσουμε και τις δικές σας προτάσεις και ιδέες!!!

ΕΚΔΡΟΜΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ

Την Πέμπτη 30/03/2017, η Β΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Μουσείο Ορυκτολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης απαντούσαν σε ερωτήσεις κι εξέφραζαν τις απορίες τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον τους.

Ξενάγηση στο Μουσείο

1. Η ξενάγηση ξεκίνησε με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τρεις κυρίως λόγους:

α) έδωσε στους αρχαίους χρόνους τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη παγκοσμίως

β) είναι το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, στον κρατήρα του οποίου μπορεί κάποιος να περπατήσει χωρίς να κινδυνεύει

γ) έχει τη μεγαλύτερη καλντέρα στον κόσμο.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν στερεοποιημένη λάβα του ηφαιστείου, καθώς κι ελαφρόπετρα που σχηματίστηκε από ηφαιστειακή «σκόνη».

2. Στη συνέχεια οι μαθητές είδαν διάφορα ορυκτά κι έμαθαν για τις χρήσεις τους, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από δύο φυσικές ιδιότητες, τη σκληρότητα και την ευθραυστότητα (π.χ. ο τάλκης είναι πολύ μαλακός γι αυτό όταν τριφτεί δίνει το γνωστό μας ταλκ, η σμύριδα έχει μεγάλη σκληρότητα γι αυτό χρησιμοποιείται στην κατασκευή σμυριδόπανου, ο γρανάτης χρησιμοποιείται στο γυαλόχαρτο, ενώ ο βωξίτης με κατάλληλη επεξεργασία μας δίνει αργίλιο)

3. Παρατήρησαν πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους:

4. Στην είσοδο του μουσείου, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν μία σπάνια και μεγάλης αξίας συλλογή βηρύλλου ποικιλίας Ακουαμαρίνα. Η συγκεκριμένη συλλογή ορυκτών είναι δωρεά ενός Έλληνα προξένου στο ελληνικό κράτος το 19ο αιώνα. Τα ορυκτά αυτά ήταν το γαμήλιο δώρο που του έκανε η σύζυγός του, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ρωσίας της οικογένειας Ρομανώφ. Η συλλογή δωρήθηκε μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται ορυκτά από όλο τον κόσμο, καθώς και ορυκτά που συναντάμε στο Λαύριο, μία περιοχή που είναι γνωστή για τα πάνω από 400διαφορετικά είδη ορυκτών. Επίσης, εντύπωση κάνει ο σιδηροπυρίτης, ο οποίος μοιάζει με ορυκτό χρυσού.

5. Σε μία άλλη αίθουσα μεγάλη εντύπωση στους μαθητές έκανε ένα σπάνιο και μεγάλης αξίας δείγμα μετεωρίτη!

6. Σε μία σκοτεινή αίθουσα εκτίθενται ορυκτά τα οποία με την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας φθορίζουν ή φωσφορίζουν, δηλαδή φαίνονται «χρωματιστά». Απουσία της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν εμφανίζονται τα παραπάνω χρώματα.

7. Οι μαθητές ήταν ελεύθεροι μετά την ξενάγηση να παρατηρήσουν όλα τα υπόλοιπα εκθέματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν αρκετοί μαθητές για τα ραδιενεργά ορυκτά, τα οποία φυλάσσονται σε ιδιαίτερο χώρο.

Μετά από ένα γρήγορο σνακ, αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι από τον ιδιαίτερα όμορφο κι ενδιαφέροντα χώρο του μουσείου Ορυκτολογίας!

 

Πρόσθετες πληροφορίες