ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ & ΕΚΔΡΟΜΕΣ

Πάμε εκδρομή;

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2017

Στο σχολείο μας δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη διοργάνωση εκπαιδευτικών επισκέψεων και σχολικών εκδρομών, καθώς η εκπαιδευτική, μορφωτική και ψυχαγωγική σημασία τους είναι αδιαμφισβήτητη. Οι σχολικές εκδρομές συνδέονται με την καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των μαθητών και εμπλουτίζουν συνολικά τη σχολική ζωή. Είναι πεδίο κοινωνικοποίησης των μαθητών και πάντα αποτελούν ένα όμορφο κομμάτι των νεανικών αναμνήσεων. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το σχολείο δεν είναι μόνο θεσμός προετοιμασίας της ζωής των νέων αλλά και μέρος – και μάλιστα σημαντικό – της ίδιας της ζωής τους. Άρα κρίνεται αναγκαίο οι μαθητές μας να διαμορφώσουν μια άρτια κουλτούρα περιήγησης και να αγαπήσουν  την Τέχνη και τον Πολιτισμό.

Το σχολείο μας έχει προγραμματίσει τις εξής εκπαιδευτικές εκδρομές ως τον Δεκέμβρη του 2017:

$  ü  2 Οκτωρίου 2017: επίσκεψη όλου του σχολείου στο Αθλητικό Κέντρο Φωκιανού στα πλαίσια της ημέρας Σχολικού Αθλητισμού http://egafokianos.com/. Οι μαθητές μας υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και γυμναστών του Κέντρου θα παίξουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ και θα περιηγηθούν στο χώρο.

 

$  ü  2 Nοεμβρίου 2017: Οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου θα επισκεφθούν το Μουσείο της Ακρόπολης, για να παρακολουθήσουν την  Περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων» που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/periodiki-ekthesi-emotions-enas-kosmos-synaisthimaton

 

 

$  ü 15 Νοέμβρίου 2017: επίσκεψη όλου του σχολείου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο μεγαλύτερο ενδεχομένως καλλιτεχνικό γεγονός της χρονιάς, την Έκθεση «Van Gogh Alive http://www.culturenow.gr/h-megali-ekthesi-van-gogh-alive-erxetai-stin-athina/

 

$  ü  22 Noεμβρίου 2017: Επίσκεψη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Οι μαθητές της Α΄και Β΄τάξης θα περιηγηθούν στο χώρο υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους https://www.snfcc.org/visitors-center/school-visits-snfcc/school-excursions/?lang=el , ενώ οι μαθητές της Γ΄ τάξης θα παρακολουθήσουν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα: «Στο κατώφλι της Αρχιτεκτονικής» και «Η ηλιακή ενέργεια κι ένας κόσμος σε διαρκή κίνηση» https://www.snfcc.org/visitors-center/school-visits-snfcc/school-programs/?lang=el

 

$   ü  14 Δεκεμβρίου 2017: Οι μαθητές μας θα απολαύσουν το κορυφαίο ουμανιστικό μυθιστόρημα του Mιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» σε μια μεγάλη παραγωγή με την υπογραφή της Σοφίας Σπυράτου  στο Παλλάς  http://www.athinorama.gr/theatre/article/stankoglou_piatas_kai_giannatou_ston_don_kixoti-2522479.html

 

$  ü  18 Δεκεμβρίου 2017: επίσκεψη στο Αθλητικό Κέντρο NearEast”.Οι μαθητές μας υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και γυμναστών του Κέντρου θα παίξουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ και θα περιηγηθούν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και στα περιπατητικά μονοπάτια.

 

Προσεχώς, θα προγραμματίσουμε και τις επόμενες μας εκπαιδευτικές μας επισκέψεις και περιπάτους. Θα ήταν πολύ ευχάριστο και χρήσιμο να ακούσουμε και τις δικές σας προτάσεις και ιδέες!!!

ΕΚΔΡΟΜΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ

Την Πέμπτη 30/03/2017, η Β΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Μουσείο Ορυκτολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης απαντούσαν σε ερωτήσεις κι εξέφραζαν τις απορίες τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον τους.

Ξενάγηση στο Μουσείο

1. Η ξενάγηση ξεκίνησε με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τρεις κυρίως λόγους:

α) έδωσε στους αρχαίους χρόνους τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη παγκοσμίως

β) είναι το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, στον κρατήρα του οποίου μπορεί κάποιος να περπατήσει χωρίς να κινδυνεύει

γ) έχει τη μεγαλύτερη καλντέρα στον κόσμο.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν στερεοποιημένη λάβα του ηφαιστείου, καθώς κι ελαφρόπετρα που σχηματίστηκε από ηφαιστειακή «σκόνη».

2. Στη συνέχεια οι μαθητές είδαν διάφορα ορυκτά κι έμαθαν για τις χρήσεις τους, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από δύο φυσικές ιδιότητες, τη σκληρότητα και την ευθραυστότητα (π.χ. ο τάλκης είναι πολύ μαλακός γι αυτό όταν τριφτεί δίνει το γνωστό μας ταλκ, η σμύριδα έχει μεγάλη σκληρότητα γι αυτό χρησιμοποιείται στην κατασκευή σμυριδόπανου, ο γρανάτης χρησιμοποιείται στο γυαλόχαρτο, ενώ ο βωξίτης με κατάλληλη επεξεργασία μας δίνει αργίλιο)

3. Παρατήρησαν πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους:

4. Στην είσοδο του μουσείου, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν μία σπάνια και μεγάλης αξίας συλλογή βηρύλλου ποικιλίας Ακουαμαρίνα. Η συγκεκριμένη συλλογή ορυκτών είναι δωρεά ενός Έλληνα προξένου στο ελληνικό κράτος το 19ο αιώνα. Τα ορυκτά αυτά ήταν το γαμήλιο δώρο που του έκανε η σύζυγός του, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ρωσίας της οικογένειας Ρομανώφ. Η συλλογή δωρήθηκε μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται ορυκτά από όλο τον κόσμο, καθώς και ορυκτά που συναντάμε στο Λαύριο, μία περιοχή που είναι γνωστή για τα πάνω από 400διαφορετικά είδη ορυκτών. Επίσης, εντύπωση κάνει ο σιδηροπυρίτης, ο οποίος μοιάζει με ορυκτό χρυσού.

5. Σε μία άλλη αίθουσα μεγάλη εντύπωση στους μαθητές έκανε ένα σπάνιο και μεγάλης αξίας δείγμα μετεωρίτη!

6. Σε μία σκοτεινή αίθουσα εκτίθενται ορυκτά τα οποία με την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας φθορίζουν ή φωσφορίζουν, δηλαδή φαίνονται «χρωματιστά». Απουσία της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν εμφανίζονται τα παραπάνω χρώματα.

7. Οι μαθητές ήταν ελεύθεροι μετά την ξενάγηση να παρατηρήσουν όλα τα υπόλοιπα εκθέματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν αρκετοί μαθητές για τα ραδιενεργά ορυκτά, τα οποία φυλάσσονται σε ιδιαίτερο χώρο.

Μετά από ένα γρήγορο σνακ, αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι από τον ιδιαίτερα όμορφο κι ενδιαφέροντα χώρο του μουσείου Ορυκτολογίας!

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

niarxos

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11/2016

ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 9:00π.μ

ΩΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ: 13:00μ.μ

ΤΑΞΗ Α’

Ελεύθερος χρόνος από τις 9:30π.μ μέχρι τις 11:00 π.μ

11:00-12:30 Προγράμματα

α) Ηχητικά τοπία

hhos

β) Πολιτισμός Πρασίνου

prasino

Χωρίζονται σε 2 ομάδες

ΤΑΞΗ Β’ & Γ’

9:30π.μ- 10:15π.μ

Ξενάγηση στην έκθεση Μόραλη-Καπράλου και στην έκθεση φωτογραφίας Μπεχράκη

Προηγείται η Γ’ και ακολουθεί η Β’

 

 

moralis

Ελεύθερος χρόνος μετά την ξενάγηση και μέχρι την ώρα αναχώρησης (12:30)

Αρχηγός: Δόσης Σ.

Συνοδοί: A’ τάξη: Τυροβολά Ο., Φώτη Δ., Παϊπέτη Μ

Συνοδοί: Β’ τάξη: Τάγκα Ε., Τάσιου Φ., Μαρίνου Μ., Κατσίποδα Μ.

Συνοδοί: Γ’ τάξη: Κωστοπούλου Α., Βάβου Ε., Φιλιππάκη Α., Αγιαμαρνιώτη Κ.

Πρόσθετες πληροφορίες