ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΡΥΚΤΟΛΟΓΙΑΣ

Την Πέμπτη 30/03/2017, η Β΄ τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Μουσείο Ορυκτολογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο του μουσείου. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης απαντούσαν σε ερωτήσεις κι εξέφραζαν τις απορίες τους, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο το ενδιαφέρον τους.

Ξενάγηση στο Μουσείο

1. Η ξενάγηση ξεκίνησε με το ηφαίστειο της Σαντορίνης, το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τρεις κυρίως λόγους:

α) έδωσε στους αρχαίους χρόνους τη δεύτερη μεγαλύτερη έκρηξη παγκοσμίως

β) είναι το μοναδικό ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, στον κρατήρα του οποίου μπορεί κάποιος να περπατήσει χωρίς να κινδυνεύει

γ) έχει τη μεγαλύτερη καλντέρα στον κόσμο.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν στερεοποιημένη λάβα του ηφαιστείου, καθώς κι ελαφρόπετρα που σχηματίστηκε από ηφαιστειακή «σκόνη».

2. Στη συνέχεια οι μαθητές είδαν διάφορα ορυκτά κι έμαθαν για τις χρήσεις τους, οι οποίες εξαρτώνται κυρίως από δύο φυσικές ιδιότητες, τη σκληρότητα και την ευθραυστότητα (π.χ. ο τάλκης είναι πολύ μαλακός γι αυτό όταν τριφτεί δίνει το γνωστό μας ταλκ, η σμύριδα έχει μεγάλη σκληρότητα γι αυτό χρησιμοποιείται στην κατασκευή σμυριδόπανου, ο γρανάτης χρησιμοποιείται στο γυαλόχαρτο, ενώ ο βωξίτης με κατάλληλη επεξεργασία μας δίνει αργίλιο)

3. Παρατήρησαν πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους:

4. Στην είσοδο του μουσείου, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να δουν μία σπάνια και μεγάλης αξίας συλλογή βηρύλλου ποικιλίας Ακουαμαρίνα. Η συγκεκριμένη συλλογή ορυκτών είναι δωρεά ενός Έλληνα προξένου στο ελληνικό κράτος το 19ο αιώνα. Τα ορυκτά αυτά ήταν το γαμήλιο δώρο που του έκανε η σύζυγός του, πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ρωσίας της οικογένειας Ρομανώφ. Η συλλογή δωρήθηκε μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας.

Στον ίδιο χώρο εκτίθενται ορυκτά από όλο τον κόσμο, καθώς και ορυκτά που συναντάμε στο Λαύριο, μία περιοχή που είναι γνωστή για τα πάνω από 400διαφορετικά είδη ορυκτών. Επίσης, εντύπωση κάνει ο σιδηροπυρίτης, ο οποίος μοιάζει με ορυκτό χρυσού.

5. Σε μία άλλη αίθουσα μεγάλη εντύπωση στους μαθητές έκανε ένα σπάνιο και μεγάλης αξίας δείγμα μετεωρίτη!

6. Σε μία σκοτεινή αίθουσα εκτίθενται ορυκτά τα οποία με την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας φθορίζουν ή φωσφορίζουν, δηλαδή φαίνονται «χρωματιστά». Απουσία της υπεριώδους ακτινοβολίας δεν εμφανίζονται τα παραπάνω χρώματα.

7. Οι μαθητές ήταν ελεύθεροι μετά την ξενάγηση να παρατηρήσουν όλα τα υπόλοιπα εκθέματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν αρκετοί μαθητές για τα ραδιενεργά ορυκτά, τα οποία φυλάσσονται σε ιδιαίτερο χώρο.

Μετά από ένα γρήγορο σνακ, αποχωρήσαμε ενθουσιασμένοι από τον ιδιαίτερα όμορφο κι ενδιαφέροντα χώρο του μουσείου Ορυκτολογίας!

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ»

niarxos

ΤΕΤΑΡΤΗ 23/11/2016

ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ: 9:00π.μ

ΩΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ: 13:00μ.μ

ΤΑΞΗ Α’

Ελεύθερος χρόνος από τις 9:30π.μ μέχρι τις 11:00 π.μ

11:00-12:30 Προγράμματα

α) Ηχητικά τοπία

hhos

β) Πολιτισμός Πρασίνου

prasino

Χωρίζονται σε 2 ομάδες

ΤΑΞΗ Β’ & Γ’

9:30π.μ- 10:15π.μ

Ξενάγηση στην έκθεση Μόραλη-Καπράλου και στην έκθεση φωτογραφίας Μπεχράκη

Προηγείται η Γ’ και ακολουθεί η Β’

 

 

moralis

Ελεύθερος χρόνος μετά την ξενάγηση και μέχρι την ώρα αναχώρησης (12:30)

Αρχηγός: Δόσης Σ.

Συνοδοί: A’ τάξη: Τυροβολά Ο., Φώτη Δ., Παϊπέτη Μ

Συνοδοί: Β’ τάξη: Τάγκα Ε., Τάσιου Φ., Μαρίνου Μ., Κατσίποδα Μ.

Συνοδοί: Γ’ τάξη: Κωστοπούλου Α., Βάβου Ε., Φιλιππάκη Α., Αγιαμαρνιώτη Κ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ 12/10/2016

Την Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016, το σχολείο μας θα επισκεφτεί το Βιοτεχνικό - Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο που στεγάζεται στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου. 

Το Μουσείο αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι που καλύπτει όλη την περιοχή της Λαυρεωτικής, όπου υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία τα οποία συνδέονται με την ιστορία, αποτελώντας σταθμούς της εκπαιδευτικής διαδρομής του. Έχει ήδη αναπτύξει και συνεχώς εξελίσσει για ένατη συνεχή σχολική χρονιά, μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τα οποία υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Τη λειτουργία των Προγραμμάτων του, υποστηρίζουν εκτός από τα Εκθέματα των μουσείων, οι Συλλογές του ΒΒΕΜ καθώς και το κατάλληλα διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό του. Το ΒΒΕΜ συνεργάζεται στενά τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιωτικούς φορείς. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δήμους, ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους, εταιρείες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.ά. σε διάφορα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές του σχολείου μας θα παρακολουθήσουν τα ακόλουθα εκπαιδευτικά προγράμματα:

- Οι μαθητές της Α΄Γυμνασίου θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα:

Πώς Γίνεται μία Ανασκαφή;»

Πώς γίνεται μία ανασκαφή;Οι μαθητές χρησιμοποιώντας πραγματικά εργαλεία και με τη βοήθεια τεχνητών ανασκαφής,συμμετέχουν σε μια ανασκαφή, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου, πραγματοποιώντας τις βασικότερες εργασίες αυτής της διαδικασίας.

 

- Οι μαθητές της Β΄Γυμνασίου θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα:

«Εργαλεία και μηχανές»

Οι μαθητές μέσα από το πρόγραμμα γνωρίζουν τα ρούχα και τα προστατευτικά είδη ενός τεχνίτη Μηχανουργείου και ανακαλύπτουν τα εργαλεία και τα μηχανήματα του Μηχανουργείου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Συλλέγουν στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τη χρήση τους και επιλέγουν τα κατάλληλα, για την κατασκευή, με τη βοήθεια ενός πρώην εργαζομένου του Μηχανουργείου, ενός ξύλινου εργαλείου για την τάξη τους (διαφορετικού ανάλογα με την ηλικία των παιδιών).

-Οι μαθητές της Γ΄Γυμνασίου θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα:

«Εξόρυξη και Μεταλλεία στη Λαυρεωτική»

Εργαστήριο και Πειράματα στο ΒΒΕΜΟι μαθητές μελετούν τους τρόπους εξόρυξης, τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, τα μέτρα προστασίας τους καθώς και τα μέσα μεταφοράς του μεταλλεύματος. Από τις συλλογές του Μουσείου γνωρίζουν τα ορυκτά της Λαυρεωτικής και τα συνδέουν με τις χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή, δημιουργώντας μια κατασκευή.

 

 

LAURIO

 

Πρόσθετες πληροφορίες